Yeni nesil sosyal medya dolandırıcılığı revaçta! Facebook ve Instagram’ın para karşılığında reklam yayınladığını hepimiz biliyoruz. Ancak son günlerde sponsorlu paylaşımlarda yani reklamlarda karşımıza bankalar, Cimer, Edevlet vs. gibi önemli kurumlardan reklamlar çıkıyor. Peki paylaşımları yapan gerçektende bu kurumlar mı? Karşımıza çıkan bazı reklamları inceledik ve ekran görüntülerini aldık. Sizlerde aşağıda bulunan resimleri dikkatli bir şekilde inceleyiniz.
Görsellerin ve içeriklerin profesyonel bir şekilde hazırlandığını görmekteyiz. İlk görünümde şüphelendirmiyor. Ancak malesef ki bu reklamlar ve sayfalar yanıltıcı niyetinde bulunan sayfalardır. “Daha fazla bilgi al” butonuna tıklandığında sizlerden kredi kartı bilgisinin istendiğini göreceksiniz. Hatta o derece profesyonel sistemler yapılıyor ki sizlerden telefonunuza gelen SMS doğrulama kodu bile istenebiliyor. Kredi kartı bilgilerinizin istendiği sayfaları lütfen hemen kapatınız. Hiçbir banka veya kurum ödeme yapmak için sizlerden kredi kartı bilgilerinizi ve şifrenizi istemez. En çok yanıltıcı ve tehlikeli bilgi kopyalama olayı ise banka hesabınıza girin ve kampanyamızdan şu kadar internet paketi kazanın gibi reklamlardır. Bilgileri girdiğinizde anında bilgiler dolandırıcılara ulaşmaktadır. Kredi kartı bilgisi istemediği için, bireyler bir dikkatsizliğe düşüp online işlemler kullanıcı adı ve şifrelerini dolandırıcılar ile paylaşmış oluyor. Bu tarz reklamların gerçek olup olmadığını anlamak için,
– Paylaşımın görsel kalite, bütünlüğüne ve içeriğe dikkat ediniz.
– ‘Daha fazla bilgi al’ butonuna tıkladıktan sonra (buton yazıları değişebilir) üstte bulunan linki kontrol ediniz. Link yapısından direkt olarak dolandırıcı sayfaları ayırt edebilirsiniz. Sadece web site görüntüsüne bakmayınız ve kesinlikle link yapısını kontrol ediniz.
– Kredi kartı bilgileri istediğinde şüpheleniniz ve asıl kurum ile iletişime geçip bilgi alınız.
Bu tarz dolandırıcılık niyetli reklam ve paylaşımlar ile karşılaştığınızda reklam veya paylaşım hangi kurum veya kuruluş adına yapılıyorsa onaylanmış sayfalarını yorum kısmına etiketleyiniz ve elinizden geliyorsa iletişime geçip bu sayfaları bildiriniz.
Paylaşımın sağ üst köşesinde bulunan üç nokta üst üste simgesine tıklayınız ve ‘Şikayet et…’ veya ‘Reklamı şikayet et’ linkine tıklayınız ve açılan sayfadan ‘Dolandırma amaçlı veya yanıltıcı’ butonuna tıklayınız. Böylece instagrama bu paylaşımın kötü amaçlı yapıldığını bildirmiş oluruz.
Burada asıl aklımıza takılan soru işareti şu olabilir. Instagram veya Facebook reklamları alırken neden incelemiyor? Hergün her saat daha kaç kişinin canı yanmaya devam edecek? Bu sorunun en yakın zamanda çözülmesi ve bilgi paylaşımlarınızda dikkatli olmanız dileğiyle…
Tabi ki google ve meta işbirliği içinde, bilinçli kullanıcı instagramın mikrofon kullanımını engellese de google konuşmalardan çıkardığı ilgi analizlerini meta nın kullanmasına izin veriyor. Bunu inkar da ediyor. Google ve Meta tüm dünyanın en büyüık dolandırıcılarıdır.
Düşünün onbinlerce takipçisi olan sayfalar instagrama reklam gönderdiklerinde incelemeyip insanların dolandırılmasına reklam kazancı için izin veriyorlar. Bu apaçık suç ortaklığıdır.